Jammer genoeg is het niet mogelijk geweest om in november het nieuwe seizoen van 2020-2021 te laten starten. De hoop om dan in december of januari te kunnen beginnen, verdween spijtig genoeg ook snel! De meest recente corona maatregelen zorgen er voor dat er voorlopig geen nieuw aanbod komt.

We moeten volhouden, met z'n allen, voor elkaar! We kunnen dit, samen.

Stay healthy & stay safe!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van 16 augustus t/m 28 november ben ik met zwangerschapsverlof.  

Zodra er meer bekend is over het seizoen van 2020-2021 dan kun je dat hieronder lezen.

Wil je op de hoogte worden gehouden per email vul dan het contactformulier in (zie contactpagina) of stuur een email naar info@lucianacaputo.com.

Cursisten die al eerder aan een cursus, fotoreis of andere activiteit hebben deelgenomen ontvangen automatisch een bericht met het nieuwe aanbod en de inschrijf mogelijkheden. 

 

DE BLIK VAN DE FOTOGRAAF – Aanbod 2019-2020

Fotografie is vooral kijken, waarnemen en zien. Naast het ontwikkelen van technische vaardigheden ligt het accent vooral op de poëzie van het beeld, het ontwikkelen van een eigen beeldtaal en het ontdekken van de persoonlijke affiniteit.

Het totaal aanbod ‘De fotografische ingrediënten’ is een opeenvolgend leertraject met specifieke accenten per cursusjaar: De techniek, Het beeld, Het concept en De verdieping.  Daarnaast is er een keuze uit kort aanbod ‘De blikrichting’.

De leermodules zijn opgebouwd uit theoretische, technische en praktijkgerichte werksessies. Fotografie is een krachtig medium: met één enkel beeld kun je een heel verhaal vertellen. De diversiteit en mogelijkheden zijn oneindig en het medium ontwikkelt zich voortdurend. Of je mooie foto’s kunt maken, hangt niet van je apparatuur af. Het gaat erom dat je je eigen visie ontdekt

Benieuwd naar meer informatie over de cursussen en naar het werk van mijn cursisten? Kijk dan op www.deblikvandefotograaf.blogspot.com of stuur een email naar info@lucianacaputo.com 

Naast het geven van cursussen ben ik werkzaam als mentor bij fotoclubs, verzorg ik workshops, fotoreizen en lezingen.

 

DE FOTOGRAFISCHE INGREDIËNTEN - Alle cursussen van het seizoen 2019-2020 zitten vol!

 

DE TECHNIEK – 1e jaar

Woensdag 8x 

19:30-22:00

Zaterdag/Zondag 3x 

10:00-15:00

Zowel beginners als cursisten met net iets meer ervaring zijn welkom in deze cursus. Je leert in deze cursus stapsgewijs je camera beter   kennen en werkt in de M stand. Met de juiste techniek is het zoeken naar de balans, de poëzie van het beeld staat immers voorop. De praktijkdagen vinden plaats in het Openluchtmuseum van Arnhem, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en we brengen een bezoek aan Rotterdam voor een dag straatfotografie. De les avondfotografie zal plaatsvinden in Breda. Elke week krijg je een opdracht mee naar huis die je anders doet leren kijken. Door goed te leren kijken naar je omgeving en je eigen beeld ontdek je een gelaagdheid binnen het kader. Naast het behandelen van techniek en praktijkopdrachten tijdens de les vindt er iedere week een werkbespreking plaats. Bepalend is de inhoud van het beeld. Door met elkaar te kijken en te discussiëren over de resultaten zal je in een korte tijd anders leren kijken. Deze cursus is ingedeeld in verschillende thema’s waardoor zowel de techniek als het beeldende aspect aan bod komen.

Les data: 13 en 27 november, 11 december, 8 en 22 januari,  5 en 19 februari en 4 maart

Praktijkdagen: 14 december, 12 januari en 15 februari

Prijs: € 281,-

 

HET BEELD – 2ejaar

Maandag 8x

19:30-22:00

Zaterdag/Zondag 3x

10:00-15:00

Als je al ervaring hebt kun je instromen in het 2e jaar. Cursisten hebben kennis van de camera en weten om te gaan met sluitertijd, diafragma, witbalans, ISO en RAW. Doordat cursisten kennis hebben van de technische aspecten binnen de fotografie zal er nog meer de nadruk worden gelegd op het beeldende aspect. Er komen verschillende thema’s aan bod en de daarbij behorende opdrachten vragen om meer diepgang en een langere werkperiode. De lessen zijn opgebouwd uit theorie en praktijkgedeelten. Enkele van deze praktijklessen vinden op locatie plaats. Daarnaast concentreren we ons op thematisch werken en maken we kennis met allerlei stijlen binnen de fotografie. Het theoriegedeelte bestaat in deze cursus niet alleen uit het technische maar ook uit het beeldende aspect. Denk hierbij aan beeldanalyse, leren selecteren, het maken van een fotoboek en je leert je werk ondersteunen door middel van tekst. Omdat tekst en beeld interactie met elkaar aangaan leren we deze twee te combineren. Tekst geeft je foto verder vorm, het plaatst het onderwerp in tijd en ruimte en het geeft je beeld identiteit. In het 2e jaar ga je opzoek naar je eigen stijl en beeldtaal, je ontdekt je eigen handschrift en interesses in de fotografie. Tijdens de praktijkdagen krijg je zowel technische als beeldende begeleiding. Sommige praktijkdagen zullen gecombineerd worden met een bezoek aan een fotomuseum. De 3 praktijkdagen hebben allen een ander karakter. De voorgaande jaren hebben deze plaats gevonden, in Antwerpen, Rotterdam, Landschaftpark Duisburg, Tiengemeten en Delft.

Les data: 13 en 27 januari, 10 februari, 2, 16 en 30 maart, 20 april en 25 mei

Praktijkdagen: 18 januari, 8 februari en 10 mei

Prijs: € 281,-

 

HET CONCEPT – 3ejaar

Dinsdag 8x

19:30-22:00

Zaterdag/Zondag 3x

10:00-15:00

In het 3e jaar ligt de nadruk op individualiteit en zelfstandigheid. Je hebt om in te stromen in deze cursus al meerdere cursussen gevolgd of bent actief met fotografie bezig.  In deze cursus formuleer je je eigen opdrachten en ga je op ontdekkingstocht naar je eigen interesses en stijl. Deze cursus is niet zoals het 1e en 2e jaar ingedeeld in blokken en thema’s. Wel zal er tijdens de cursus af en toe een groepsopdracht plaats vinden. Het 3e jaar is een jaar waarin je onder begeleiding van de docent een concept leert ontwikkelen. Je gaat dieper in op de analyse van je eigen beelden en werkt over het algemeen langer aan een opdracht. In het proces van het formuleren en leren vormgeven van een eigen opdracht leer je vanuit de reflectie en je eigen kritische vermogen je beeldtaal te verfijnen. Omdat je met elkaar vanuit een zelfde stad of locatie aan het werk gaat kan er in de werkbespreking weer veel geleerd worden van ieders persoonlijke aanpak en resultaten. Tijdens de praktijkdagen krijg je zowel technische als beeldende begeleiding. Sommige praktijkdagen zullen gecombineerd worden met een bezoek aan een fotomuseum, galerie of fotofestival. De 3 praktijkdagen hebben allen een ander karakter. De voorgaande jaren hebben deze plaats gevonden, in Amsterdam, Marathon van Rotterdam, Brugge, Duinen van Oostvoorne, Knokke-Heist, Lier en de Oisterwijkse vennen. 

Les data: 14 en 28 januari, 11 februari, 3, 17 en 31 maart, 14 april en 12 mei

Praktijkdagen: 16 februari, 21 maart en 5 april

Prijs: € 281,-

 

DE VERDIEPING – 4e jaar

Donderdag 8x

19:30-22:00

Zaterdag/Zondag 3x

10:00-15:00

In de cursus De Verdieping ligt de nadruk op individualiteit en zelfstandigheid. Je hebt om in te stromen in deze cursus het driejarig traject gevolgd of je bent via een andere weg op gevorderd niveau met fotografie bezig geweest. In deze cursus formuleer je je eigen opdrachten en ga je op ontdekkingstocht naar je eigen interesses en stijl. Daarbij vind je het prettig om geïnspireerd te worden door je mede-cursisten. In acht bijeenkomsten werk je zelfstandig aan eigen geïnitieerde opdrachten en fotoprojecten, de lessen bestaan dus voornamelijk uit fotobesprekingen.  Fotografie is vooral kijken, waarnemen en zien. Naast het af en toe opfrissen van technische vaardigheden tijdens praktijkoefeningen ligt het accent vooral op de poëzie van het beeld, het ontwikkelen van een eigen beeldtaal en het ontdekken van de persoonlijke affiniteit. Je gaat in deze cursus nog dieper in op de analyse van je eigen beelden en werkt over het algemeen langer aan een opdracht. In het proces van het formuleren en leren vormgeven van een eigen opdracht leer je vanuit de reflectie en je eigen kritische vermogen je beeldtaal te verfijnen. Omdat het goed is om af en toe vanuit dezelfde opdracht en locatie te werken bevat deze cursus ook drie praktijkdagen op diverse locaties. Omdat je met elkaar vanuit een zelfde stad of locatie aan het werk gaat kan er in de werkbespreking weer veel geleerd worden van ieders persoonlijke aanpak en resultaten. Tijdens de praktijkdagen krijg je zowel technische als beeldende begeleiding. Sommige praktijkdagen kunnen gecombineerd worden met een bezoek aan een fotomuseum. De voorgaande jaren hebben deze plaats gevonden, Maastricht, Zeeuwse Kust, Insel Hombroich, Duinen van Rockanje, Gent, Den Haag, Groesbeek en Kwade Hoek.

Les data: 9 en 23 januari, 6 en 20 februari,  5 en 26 maart, 9 april en 7 mei

Praktijkdagen: 26 januari, 15 maart en 4 april

Prijs: € 281,-

 

 

DE BLIKRICHTING - KORTE CURSUS

 

HET RASTER

De beweging om een ontwerp te vangen - Architectuurfotografie

Duur: 4 les avonden & 2 praktijkdagen

Prijs: € 162,-

Data dinsdag - avonden Breda:  5 en 19 november, 3 en 17 december

Data dagen: 10 en 30 november

Vanwege hun onbeweeglijkheid en heldere structuur waren gebouwen vanaf het begin van de fotografie ideale en dankbare objecten. Architectuurfotografie is meer dan het fotograferen van gebouwen. Het heeft raakvlakken met landschapsfotografie en de documentaire fotografie.  De meest fascinerende locaties om foto’s te maken zijn niet door wegwijzers aangegeven. Het zijn vaak de plekken waar iedereen aan voorbij gaat of onbelangrijk en saai vindt. Je portretteert met architectuurfotografie in feite de gebouwen en legt het karakter bloot van een plek. Recente architectuur fotografie krijgt steeds meer overeenkomsten met de reclamefotografie, daarnaast speelt abstractie ook vaak een belangrijke rol. Tijdens deze korte cursus zullen we de gebouwen als het ware uit hun verband gaan trekken. Bij abstracte fotografie gaat het er echter in de hoofdzaak om onderwerpen uit hun letterlijke context te halen door er op een andere manier naar te kijken. Hierbij wordt de nadruk gelegd op één of meerdere van de volgende drie essentiële elementen. Namelijk vorm, kleur en lijnen. Een abstracte foto dient altijd een krachtig beeld te zijn dat visueel moet prikkelen en een emotionele reactie bij de kijker dient uit te lokken. De praktijkdagen zijn divers en vragen tweemaal om een andere verslaggeving en fotografische stijl. 

 

DE CONSEQUENTE BEELDTAAL

Reportagefotografie: verhalen vertellen in beeld en woord

Duur: 4 les avonden & 2 praktijkdagen

Prijs: € 173,-

Data maandag - avonden Breda: 4 en 18 november, 2 en 16 december

Data dagen: 24 november en 8 december

De reportagefotografie ontstond aan het begin van de vorige eeuw met de uitvinding van de Leica, de eerste kleinbeeld camera waarmee snel gefotografeerd kon worden. Bekende fotografen uit die tijd waren Henrie Cartier- Bresson, Werner Bischof en Rene Burri. Een fotoreportage is een geheel van foto’s dat een verhaal vertelt over een bepaald onderwerp of een bepaalde gebeurtenis. Moment en standpunt zijn belangrijke vormtekens waarmee de fotograaf zijn visie op het onderwerp kan laten zien. Een fotoreportage verschilt in de basis niet van een roman, een stripverhaal of een opera. In elk van deze uitdrukkingsvormen wordt een boodschap in een structuur overgebracht. De beelden wisselen elkaar af: overzicht, close-up en detail. Ondanks dat je kunt variëren moet je opzoek gaan naar rust. Een verhaal leest vloeiend wanneer er rust in zit. Tijdens deze korte cursus concentreren wij ons op zowel het korte verhaal als het lange verhaal. De praktijkdagen zijn divers en vragen tweemaal om een andere verslaggeving en fotografische stijl. 

 

VAN VERGEZICHT TOT ZEEGEZICHT - Winter

Landschap, laat ruimte voor de verbeelding

4 les avonden & 2 praktijkdagen

Prijs: € 162,-

Data dinsdag- avonden Breda: 12 en 26 november, 10 december en 7 januari

Data dagen: 9 november en 15 december 

 

VAN VERGEZICHT TOT ZEEGEZICHT - Voorjaar

4 les avonden & 2 praktijkdagen

Prijs: € 162,-

Data Maandag- avonden Breda: 9 en 23 maart, 6 april en 18 mei

Data dagen: 7 maart en 29 maart 

Als je al eerder ergens een cursus hebt gevolgd dan kun je je inschrijven voor deze cursus landschap. Cursisten hebben kennis van de camera en weten om te gaan met sluitertijd, diafragma, witbalans, ISO en RAW. Doordat cursisten kennis hebben van de technische aspecten binnen de fotografie zal er nog meer de nadruk worden gelegd op het beeldende aspect. Iedereen bekijkt de wereld door zijn of haar eigen bril. De opvatting van de ene fotograaf is niet ’waarachtiger’ dan die van de andere. Ze fotograferen slechts verschillende kanten van hetzelfde land om ons te laten zien wat het voor hen betekent. In de fotografie leidt subtiliteit tot betekenis. De praktijkdagen  vonden afgelopen jaar plaats in Kwade Hoek, Het Zwin, Knokke-Heist, Dintelse gorzen, Maasvallei en Willemstad.  Natuurlijk, iedereen houdt van een zonsondergang, maar je foto zal, in het gunstigste geval niet meer dan een surrogaat van de werkelijkheid zijn. Laat je inspireren door het sfeervolle licht, de wolken en de kustlijn van de Nederlandse en Vlaamse kust. Ga in deze cursus op zoek naar een persoonlijke en een verrassendere versie van de schoonheid in het landschap. Heb je in het verleden eerder deelgenomen aan de korte cursus Van vergezicht tot zeegezicht  of een cursus landschapsfotografie dan kun je deze cursus zien als een éxtra verdieping. De eventueel nieuwe locaties en/of opdrachten zullen weer voor leerzame en inspirerende momenten zorgen. 

 

SCHOONHEID EN FOTOGRAFIE

Conceptuele fotografie – de betekenis achter de foto

4 les avonden & 2 praktijkdagen

Prijs: € 173,-

Data donderdag- avonden Breda: 14 en 28 november, 12 december en 16 januari

Data dagen: 16 november en 7 december 

Mooie foto’s  in onze mode-lifestylebladen prikkelen onze verbeelding niet. Doorgaans versterken ze stereotypen en vertellen ze ons dingen die we al weten: dit is een mooie plek of dit is een knappe man of vrouw. Wanneer we praten over ‘conceptuele fotografie’, hebben we het over het concept en de betekenis achter de foto’s. Het is een soort fotografie die is gebaseerd op een concept of een idee waarmee fotografen een bericht overbrengen via hun foto’s. Dit kan met portretten, stillevens en of landschappen. Daarbij onderzoeken we ook abstracte fotografie. Inhoud is namelijk niet de enige manier waarop een foto betekenis kan hebben. We onderzoeken of een foto überhaupt een foto ‘van’ iets moet zijn. Meestal is de fotografie bedoeld om de betekenis en de essentie van een bepaald moment vast te leggen, maar conceptuele fotografie legt deze momenten tot in het extreme niveau van de verbeelding vast. De praktijkdagen zijn divers en vragen tweemaal om een andere verslaggeving en fotografische stijl. 

 

WAT IS EEN PORTRET?

Maak geen foto’s van mensen maar maak foto’s over mensen

4 les avonden & 2 praktijkdagen

Prijs: € 162,-

Data donderdag- avonden Breda: 12 maart, 16 april, 14 en 28 mei

Data dagen: 22 maart en 16 mei

Sommige fotografen hebben een passie voor mensen en een fascinatie voor gezichten. Het portret is daarom het thema waar ze zich het meeste bij thuis voelen. Een portret van iemand maken betekent meer dan dat er alleen iemand voor je camera staat. In deze korte cursus gaan we in op de rol van de fotograaf, de geportretteerde en de toeschouwer. Een portret probeert iemands persoonlijkheid uit te drukken en iets te zeggen over de wereld van die persoon. Tegelijkertijd zou je in ieder portret altijd meer dan één persoon moeten zien: je ziet de geportretteerde, maar ook de fotograaf. In deze cursus richten we ons zowel op de enscenering, de pose en het geregistreerde straatportret. Tijdens de eerste praktijk-dag neem je een model mee op locatie.  Je doet onderzoek naar het gereedschap van een portretfotograaf. Kies je voor flitslicht, daglicht, een sprekend gezicht of een neutrale achtergrond? Allerlei vragen die je voor jezelf moet gaan beantwoorden om er voor te zorgen dat alles in het kader klopt en betekenis heeft. Maak je de omgeving tot een belangrijk deel van je portret, of laat je alles weg? 

 

DE ONBEKENDE STAD IN MONOCHROOM

Het leven vastleggen daar waar het zich afspeelt 

4 les avonden & 2 praktijkdagen

Prijs: € 162,-

Data woensdag - avonden Breda: 25 maart, 8 april, 13 mei en 27 mei

Data dagen:  28 maart en 17 mei

Met straatfotografie leg je de alledaagse momenten vast van de mensen die we dagelijks passeren. Mensen wachtend op de bus, een marktkoopman, een straatmuzikant of een toevallige passant: allemaal onderwerpen voor straatfotografie. Het zijn registraties van het dagelijks leven. Op zichzelf zijn het meestal geen bijzondere gebeurtenissen, maar op dat moment en op die plaats kunnen het toch krachtige plaatjes opleveren. Tijdens deze cursus werk je in monochroom.  De nadruk ligt op onzichtbaar zijn, weten waar je moet kijken en op het geposeerde straatportret. Voorgaande cursussen brachten we een bezoek aan Gent, Luik, Den Haag, Rotterdam, Brugge en Antwerpen. Door met elkaar vanuit dezelfde locaties te werken leggen we vast wat ons normaal ontgaat. We gaan met elkaar opzoek naar de identiteit van de hedendaagse stad.

Naast de praktijkdagen werk je aan een opdracht waarin het thema ‘Waar sta je?’ centraal staat.  Maak je de omgeving tot een belangrijk deel van je portret, of laat je alles weg?  De stad, haar straten en gebouwen, vormt het materiaal waaruit wij beelden gaan samenstellen. Heb je in het verleden eerder deelgenomen aan de korte cursus STAD , De onbekende stad of een cursus straatfotografie dan kun je deze cursus zien als een éxtra verdieping.  De eventueel nieuwe locaties en/of opdrachten zullen weer voor leerzame en inspirerende momenten zorgen.